3 min read

Jiujitsu Brazilian: Introducere și Istoric

Jiujitsu Brazilian: Introducere și Istoric

În lumea artelor marțiale, puține stiluri au cunoscut o creștere la fel de explozivă și o recunoaștere universală precum Jiujitsu-ul Brazilian (BJJ). Acesta nu numai că își are rădăcinile în Jiu-Jitsu-ul tradițional japonez și judo, dar a și împrumutat și adaptat tehnici din alte arte marțiale precum luptele libere, luptele greco-romane, sambo și altele. Ceea ce a început ca o adaptare a judoului tradițional s-a transformat într-o formă revoluționară de autoapărare și sport de competiție, apreciată în întreaga lume. Pentru cei pasionați de arte marțiale sau pentru cei pur și simplu curioși, aprofundarea BJJ începe cu înțelegerea originilor și evoluției sale.

Ce este Jiujitsu-ul Brazilian?

Jiujitsu-ul Brazilian este o artă marțială și un sport de combat centrat pe lupta la sol. Spre deosebire de alte arte marțiale care accentuează lovitura și lovirea, BJJ se concentrează pe prinderi, strangulări și blocaje ale articulațiilor. Scopul principal este să controlezi adversarul, să-l aduci la sol și să-l supui folosind tehnici de strangulare sau blocare a articulațiilor. Mulți practicanți consideră BJJ ca fiind una dintre cele mai eficiente arte marțiale pentru autoapărare, întrucât permite unei persoane mai mici sau mai slabe să-și controleze și să-și supună un adversar mai mare, folosind tehnici și mecanici corecte.

Scurt Istoric:

Rădăcinile BJJ se găsesc în Jiu-Jitsu-ul tradițional japonez și, ulterior, în Judo. La începutul secolului 20, un judoka (practicant de judo) numit Mitsuyo Maeda a călătorit în Brazilia, unde a ținut demonstrații și a predat această artă marțială.

Mitsuyo Maeda

Unul dintre elevii săi, Carlos Gracie, a fost fascinat de tehnicile învățate și, împreună cu frații săi, a început să dezvolte și să rafineze aceste tehnici. Pe parcurs, BJJ a încorporat și adaptat diverse tehnici din alte stiluri de luptă, cum ar fi luptele libere, luptele greco-romane și sambo. Aceasta a marcat nașterea Jiujitsu-ului Brazilian așa cum îl cunoaștem astăzi.

Carlos Gracie

Familia Gracie a adus inovații semnificative în lupta la sol, accentuând importanța poziționării, controlului și supunerii. BJJ-ul a devenit faimos la nivel mondial în anii '90, odată cu apariția Ultimate Fighting Championship (UFC). Royce Gracie, reprezentând Jiujitsu-ul Brazilian, a reușit să învingă adversari mult mai mari și mai puternici, demonstrând eficiența acestei arte marțiale în situații de luptă reală.

În zilele noastre, BJJ este practicat atât ca formă de autoapărare, cât și ca sport de competiție, având campionate la nivel mondial, regional și național. Este, de asemenea, o componentă esențială în pregătirea multor luptători de MMA (Mixed Martial Arts).

În încheiere:

Jiujitsu-ul Brazilian este mai mult decât o simplă artă marțială sau un sport – este o filosofie de viață pentru mulți dintre practicanții săi. Prin studiul tehnicilor, respectul pentru adversar și dezvoltarea mentală, BJJ oferă lecții de viață inestimabile, indiferent de vârstă sau nivel de experiență.